Tuesday, November 10, 2009

Fenomena halo!!

Fenomena halo (bahasa Greek: ἅλως) adalah lingkaran cahaya seakan-akan pelangi yang mengelilingi Matahari atau Bulan. Ia adalah sejenis fenomena optik. Ia adalah fenomena yang lebih kerap terjadi daripada kejadian pelangi. Di bahagian Eropah dan sebahagian daripada AS sering berlaku dan boleh dilihat dalam lingkungan dua kali seminggu. Pernah gempar di utara Semenanjung Malaysia apabila fenomena ini berlaku antara pukul 2.15 petang hingga 2.40 petang, 6 Ogos 2007 yang lalu.
Terdapat banyak jenis halo, tetapi kebanyakannya terjadi dari
kristal ais dalam awan sirus sejuk yang terletak pada ketinggian 5–10 km di lapisan troposfera atas. Bentuk dan orientasi kristal-kristal ini menentukan bentuk halo yang terjadi.
Kekerapan kejadian melibatkan pusingan radius 22° halo dan sundogs(Parhelia). Dalam gambarajah menunjukan matahari di kelilingi oleh 22° halo dan dilambungi (sisi) oleh sundogs. Parhelic circle pula adalah biasan cahaya kristal yang melepasi sundogs dan mengelilinginya. Kadangkala ia melapisi keseluruhan ruang langit dalam latitut yang sama dengan matahari. Pembinaan tangen ketinggian dan rendah (Upper Tangent arc and Lower Tangent arc) menyentuh secara terus dengan 22° halo sama ada di atas atau dibawah matahari. Pembinaan Lengkungan (Circumzenithal arc) akan terjadi di atas semua kristal tersebut.
Radius 22° halo tidak kelihatan. Ia seperti helaian yang berlapis-lapis atau habuk pada permukaan awan cirrus yang nipis. Awan ini sejuk dan mengandungi ais kristal walaupun pada iklim yang sangat panas.
Halo sangat besar. Ia selalu mempunyai diameter yang sama dalam posisinya di langit. Kadang-kadang hanya sebahagian sahaja yang muncul. Semakin kecil cincin cahaya yang terbias muncul mengelilingi matahari atau bulan dihasilkan oleh corona dari lebih banyak titisan air daripada dibiaskan oleh ais kristal. Ia tidak mengaitkan bahawa hujan akan turun.
Apabila ingin melihat halo pastikan kedua
mata anda dilindungi dari pancaran matahari. Jangan sesekali memandang terus dan lama pada halo. Sembunyikan matahari dari penglihatan di balik binaan, bangunan atau apa-apa sahaja. Berhati-hati apabila mengambil gambar halo tanpa pelindung matahari. Ia sangat merbahaya untuk mengambil gambar terus terutamanya mengunakan kamera SLR.
Disini saya ingin berkongsi gambar kejadian halo yang berlaku di sabah pada 11/10/2007. Semua gambar di sini adalah diambil melalui telefon nokia 6280 saya.. hehe so enjoy!!
gambar before totally zoom in

Gambar when i zoom in
i dun know about this picture but it happened when i zoomed and snap but when i looked back the picture it's really weird n a lot of question y i have this picture...

Friday, August 7, 2009

This Will Never Happen In Our Life Again!!

At 12hr 34 minutes and 56 seconds on the 7th of August this year,
the time and date will be 12:34:56 07/08/09
1 2 3 4 5 6 7 8 9.... This will never happen in our life again...!!!
:)

Thursday, July 16, 2009

Sepanjang sukan.

Sepanjang Sukan JKM wah 4 hari yang memenatkan untuk saya. terkejar sana sini kerana game yang berlangsung pada hari yang sama. pada 2/7/09 waktu pagi berada di dewan bola tampar sampai jam 6.30 petang. selepas bola tampar saya dan beberapa rakan yang lain terpaksa berkejar ke Suria Futsal untuk perlawanan futsal.. juz imagine penatnya.. kaki pun kejang sebab baru lepas perlawanan bola tampar yang melayakkan kami ke semi final. esoknya pulak seawal 7.30 pagi berada di dewan sebaguna likas tuk pelawanan carrom dan seterusnya perasmian sukan JKM pada jam 3 ptg. selepas itu terus ke gelangang futsal di mana kami menjadi juara futsal. yeahhhh. walaupun penat yang tidak terhingga saya meneruskan perjuangan dalam acara olahraga pada 4/07/09 walaupun sakit kaki tapi kuteruskan juga. memang tak dapat pingat pun dalam acara olahraga hahaha.. sebab kami semua tak pernah ada latihan kat track hehe. pada 5/7/09 merupakan hari terakhir sukan JKM. Penat tak payah nak cakap la hahah..

Thanks to my fiance yang sentiasa berada di samping saya semasa sukan tersebut berlangsung.

Gambar-gambar sukan JKM 2009Ini adalah antara atlit-atlit JSPANS. Semua gambar ni diambil pada hari kedua acara olahraga.. dah habis acara tuk saya.. heheh Macam-macam ragam kan.. :D

Wednesday, July 15, 2009

Sukan JKM 2009

hai all.. dah lama tak post apa2 kat blog ni.. hehehe

Team Futsal Wanita JPAN/SPAN yang menjadi Juara Sukan JKM 2009..
Para pemain:-
Dewi, Jaunah, Roswati, Grace, Rainy, Samaliah, Cornelia, Dinah, Norhayati, & Lily

Team Bola Tampar Lelaki
Team Bola Tampar Perempuan
Pertandingan futsal telah dimenangi oleh team kami yang telah mengalahkan team DBKK dengan jaringan 3-1 pada malam final futsal wanita dan malam final tu sangat hangat kerana peminat hahaha..
Team Bola Tampar lelaki dan perempuan tidak mendapat pingat pada sukan kali ini.. Team lelaki tidak mara ke pusingan semi final kerana team2 lain sangat hebat bukan bermakna team lelaki kami tidak hebat tetapi team lelaki kekurangan pemain yang ada waktu itu hanya cukup 6 orang yang lain ada tugas pejabat yang tidak dapat dielakkan. tetapi team perempuan mara ke pusingan semi final tetapi hanya mendapat tempat ke 4 setelah kalah dengan team DBKK.

kami akan cuba lagi tahun 2011 hahaha...

Monday, June 29, 2009

My Pre-Wedding Photoshoot Yes I Do Bridal

Me n Hubby


My picture with hubby during photoshoot with Yes I Do Bridal on 26 June 2009.


Wah ambil gambar ja it's took 1 whole day but not until nite tym la.. start lebih kurang jam 10 pagi habis jam 5 petang.. penat wei... tapi ini untuk memori kami berdua.. hahaha penat pun tak kisah la.. gambar ni kami ambil guna Handphone.. Actually memang tidak boleh ambil guna Handphone atau kamera peribadi... tapi setakat 1, 2 atau 3 takkan tak boleh kan?? :D

Ini saja gambar kami dapat ambil tym photoshoot tu...

Tentang Yes I Do bridal ni so far service not bad.. they are good.. layanan ok setakat ni la.. :) . sepanjang sesi bergambar tu.. photographer dia memang best dan friendly gitu... but kami belum tgk la hasil gambar yang telah diambil.. cuma dari segi permintaan kami tym bergambar tu semua dia tunaikan.. memang itu yang terbaik la sentiasa mendengar permintaan pelanggan kan...
selain sesi bergambar ada juga sesi mengambil video tym photoshoot tu wah.. itu lagi menambahkan penat kitaorang tapi semua tu untuk kami juga... untuk kenangan at least dalam MV tu nanti boleh la kami gelak gelagat kami kan.. hehehe

Hmmm Setakat ni nak komen make up atau hair do belum lagi kot.. mungkin after kami tengok hasil gambar tu nanti baru boleh komen lebih kot...

Well setakat ni kami memang berpuas hati dengan Yes I Do Bridal...

Naib Johan BRTM 2009Tahniah kepada Joanna Sue kerana berjaya mendapat tempat kedua dalam pertandingan Bintang RTM yang berlansung semalam 28 Jun 2009. Joanna juga merupakan bintang paling popular pilihan penonton melalui undian SMS. Joanna turut memenangi kategori persembahan terbaik.


Hadiah yang telah dimenangi oleh Joanna:-


Naib Johan - RM 15,000.00

Persembahan Terbaik - RM 5,000.00

Bintang Paling Popular - RM 5,000.00